Haarlem - Santiago de Compostela

Na vijf weken pelgrimage vanuit Haarlem wordt de kathedraal te Santiago de Compostela bereikt.

Donderdag 13 juli 2000,

Na vijf weken pelgrimage vanuit Haarlem wordt de kathedraal te Santiago de Compostela bereikt.

Een pelgrimstocht van uiteindelijk 2.550 kilometer
Stuur hier uw felicitatie naar Ad, Peter en Marga!

 
Proloog

Op 10 juni wordt vanuit Haarlem begonnen aan, wat later zou blijken, fantastische fietstocht langs het oude Pelgrimspad door Nederland, BelgiŰ, Frankrijk en Spanje. Deelnemers zijn Ad en Marga Hermans en Peter en Ineke de Ruijter. Laatst genoemde heeft de bedoeling na twee weken uit de groep te gaan en maakt dus alleen het eerste deel mee. De fietstocht verkrijgt het predikaat "opmerkelijk" omdat wordt deelgenomen door Ad Hermans die vanwege een handicap in de benen fietst met de handen. Hiervoor gebruikt hij een handbike. Deze fiets wordt gekoppeld aan de rolstoel en met de handen bediend. De draaibeweging vraagt een meer dan normale inspanning en een uitzonderlijke geestkracht. Van het lichaam wordt immers een niet normale beweging gevraagd en omdat vanuit de beweging ook de co÷rdinatie moet worden geregeld. Bijvoorbeeld, normaal wordt getrapt met de benen en met de handen gestuurd terwijl in dit geval het trappen en sturen tegelijkertijd vanuit de armen moet worden geco÷rdineerd. Dat een dergelijke eerste tocht van een handbiker met meer dan normale belangstelling zal worden gevolgd is evident. Vooraf werd een trainingsprogramma afgewerkt van ca. 3000 kilometer maar het doen van langdurige beklimmingen is een redelijk onbekende factor voor Ad Hermans. Dat zijn vrouw Marga en familieleden, Peter en Ineke, desondanks de medeverantwoordelijkheid op zich wilde nemen voor het welslagen van de tocht, getuigd van een groot vertrouwen in het doorzettingsvermogen van Ad. Onder het motto; wie het bordje vol schept zal het ook leegeten, werden degelijke voorbereidingen gemaakt. Een volslagen onbekend fenomeen wordt door de deelnemers aangegaan die naast de sportieve opgave zich eveneens willen verdiepen in de historie die aan deze tocht verbonden is. Moderne Pelgrims dus; Moge de tocht hen brengen wat zij ervan verwachten.

 

10 juni is Ad Hermans vanuit Haarlem met zijn vrouw Marga en zwager Peter de Ruyter aan de beroemde pelgrimstocht naar het Spaanse bedevaartsord Santiago de Compostela begonnen. Het opvallende is dat de vijftiger uit Akersloot de St.Jacobs fietsroute met een rolstoel en zogeheten handbike gaat voltooien. Hij pedaleert, zittend in zijn rolstoel, 2.650 kilometer met zijn handen.

Ad Hermans maakt voor zijn tocht gebruik van zijn "gewone" rolstoel (Küschall K4), die met een handig kliksysteem wordt vastgekoppeld aan een zogeheten Speedy handbike. Dat bestaat ondermeer uit een voorwiel - tevens aandrijfwiel - van koolstof met alluminium velg, dubbele schijfremmen, en het systeem waarmee hij met zijn handen de ketting in beweging mee brengt.

Per dag wil het trio zo'n 50 kilometer afleggen. Na bijna twee maanden zal Santiago in zicht komen.

bronvermelding: Haarlems Dagblad van 11 maart 2000Na een intensieve voorbereiding ga ik op zaterdag 10 juni a.s. met de handbike naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Tijdens deze eeuwenoude pelgrimstocht over 2650 kilometer, word ik op de fiets vergezeld door mijn vrouw Marga en mijn zwager Peter de Ruyter.

We zijn er helemaal klaar voor. Met de handbike heb ik inmiddels meer dan drieduizend kilometer getraind. De pelgrimstocht die ingeveer twee maanden in beslag neemt en onderandere over de Pyreneeen voert, is nog nooit door een handbiker gemaakt. Er zijn dan ook mensen die denken dat het onmogelijk is deze reis op eigen kracht in een rolstoel te volbrengen. Vooral de bergen worden beschouwd als een onneembare barriere. Maar volgens mij kan een gehandicapte veel meer dan ze soms zelf ook veronderstellen. Alles is uitgetest. We zien ernaar uit om op weg te gaan.

Omdat deze unieke reis met de handbike omgeven wordt door publiciteit in dagbladen, op televisie en op internet, leek het ons een mooi idee om er een goed doel aan te verbinden.
We hebben gekozen voor de stichting On Wheels, die zich inzet voor kinderen met een spierziekte. Indien u waardering heeft voor de reis die ik onderneem, zou ik het prachtig vinden als u dat laat blijken door een bedrag over te maken op de bankrekening van de de Stichting On Wheels.